Geschiedenis van andere A-types

Naast de 2CV en Mehari heeft Citroën nog enkele afgeleiden geproduceerd. Deze worden meestal A-types genoemd, ze zijn allemaal op basis van het chassis en/of de motor van een Citroën 2PK gebouwd.

Citroën AMI:

De Ami werd gebouwd met als doel een brug te slaan tussen de goedkope 2CV en de dure DS. De ideale wagen dus voor de “middenklasser” uit de jaren zestig.

Eerst was er de Ami 6, die opvalt door de naar binnen gekantelde achterruit, en de “holle” motorkap. Daarna werd er ook een break-versie uitgebracht, die uiteindelijk veel meer verkocht werd dan de “berline”, en varianten op deze met de Ami Service en de Service Vitrée (tweedeursuitvoeringen met of zonder zijramen)

Dan was er de Ami 8 en de Ami 8 Break, die meer comfort boden dan de Ami 6. Maar ook mechanisch waren er aanpassingen, zo had de ami 8 schijfremmen, waar de Ami 6 trommelremmen had.

Citroën produceerde ook een Ami Super, met de viercilindermotor van de Citroën GS. Deze werden echter maar kort geproduceerd, wat maakt dat de originele Ami Super een echte zeldzaamheid is geworden.

Citroën Acadiane:

Deze klassieker is de bestelwagenversie van de Dyane. Het chassis is iets langer dan dat van een 2CV of Dyane. De snuit is zo goed als dezelfde van de Dyane, met onder de motorkap een 602cc motor.

Citroën AK:

De “besteleend” is uitgebracht in verschillende versies: de AZU, AK250, AK350, AK400 en ook Acadiane. Het zijn allemaal bestelwagens op basis van de Citroën 2CV, en werden bijvoorbeeld gebruikt door de Nederlandse ANWB.

Kit-cars:

Omdat de carrosserie en het chassis van de 2CV zo eenvoudig te demonteren zijn, en de motor zich leent tot ombouw, is de Citroën 2PK de ideale basis voor een kit-car. Er zijn verschillende producenten van kit-cars, zoals Burton, Le Patron en Lomax als de bekendste. In België is het echter niet evident dergelijke wagens in te schrijven, omdat ze niet origineel door Citroën geproduceerd zijn. Ook met uw kitcar bent u welkom bij de 2CV Mehari Factory!

Wagens te koop

Bent u op zoek naar een nieuwe oldtimer? Bekijk hier ons grote aanbod van klassieke wagens!

Configureer uw oldtimer

Stel hier de 2CV, Mehari of Eden van uw dromen samen!

SLUIT
SLUIT
X